pondělí 6. května 2013

Máte alergického psa s citlivou kůží či zažíváním? Jaké krmivo zvolit?


Máte alergického psa? Psa s citlivým zažíváním? Psa s citlivou kůží? Vyzkoušeli jste již mnoho hypoalergenních krmiv a stále to není ideální? Z vlastní zkušenosti vím, že najít vyhovující krmivo není vůbec jednoduché a to přesto, že v současné době existuje mnoho značek hypoalergenních krmiv (někdy bývá označováno také jako "sensitive skin, sensitive stomach").

Obvykle se alergie objeví po několika letech přijímání krmiva, ale může to být i dříve. Alergie na krmivo se u naší boxerky objevila když měla asi 6 měsíců. Začala se intenzivně škrábat a také se u ní objevil zánět zvukovodu. Během krátké doby si na bříšku a tlapkách vylízala zánětlivé ložisko, které se nechtělo hojit.  Nejprve nás napadlo, že má blechy. Pejska jsme okoupali a umyli antiparazitním šampónem a pro jistotu odčervili. Když se problém nezlepšil, napadla nás diagnóza - alergie na krmivo,  přesněji řečeno na některou složku obsaženou v granulích. Postupem času jsme vyzkoušeli mnoho hypoalergenních značek. 

Co znamená, když je krmivo hypoalergenní? 

Hypoalergenní krmivo obsahuje pouze jeden zdroj bílkovin neboli masa. Nejčastěji bývají psi alergičtí na hovězí a kuřecí (chicken) bílkovinu naopak nejšetrnější bílkovinou je jehněčí (lamb) nebo z ryb na příklad sleďnebo losos.

Dalším alergenem obsaženým v granulích bývají uhlohydráty - obiloviny - pšenice, kukuřice nebo sója. Proto bývají tyto složky v hypoalergenních krmivech nahrazeny bramborami, rýži nebo prosem.

Samozřejmostí je vyloučení umělých barviv a dochucovadel. Důležitá je také šetrná technologie výroby, která zachovává co nejvíce zdraví prospěšných látek obsažených v surovinách.

Jednoznačně nejlepší granule pro psy s citlivou kůží a citlivým zažíváním je značka First Mate. Konkrétně bych doporučila nejšetrnější variantu  First Mate Pacific Ocean Fish. Dělá se ve variantách pro dospělé psy, pro dospělé psy velkých plemen nebo pro štěňata a štěňata velkých plemen. Obiloviny jsou zde nahrazeny bramborami, obsahují zejména pro alergiky důležité omega3 a 6 mastné kyseliny ve správném poměru a také aktivní enzymy ulehčující távení.

Druhou osvědčenou značkou je Taste of the Wild. Pro alergické psi je nejvhodnější variantou Pacific Stream (losos) nebo Sierra Mountain (jehněčí). Obsahují vysoký podíl masa, bylinky, omega3 a 6 mastné kyseliny atd.

Pokud máte alergického psa s citlivou problémovou kůží, je velmi vhodné přidávat ke kvalitnímu hypoalergennímu krmivo esenciální masté kyseliny např. v podobě lososvého oleje nebo kapslí.
Dermoscent nabízí celou řadu klinicky testovaných doplňků.


Další doporučená hypoalergenní krmiva a články:

Krmivo Platinum - Nejčastější otázky a odpovědi
Krmivo Firstmate - nejčastější otázky a odpovědi ke krmivu Firstmate 
Krmivo Taste of the Wild - 5 zásadních otázek a odpovědí
Krmivo pro psy Marp - Nejčastější otázky a odpovědi
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy 
Jak poznat alergii u psa - Příznaky, léčba, nejčastější otázky a odpovědi
Obojek proti klíšťatům Foresto - Srovnání s ostatními obojky
Kloubní výživa pro štěňata - Nutnost nebo komerční tah?
Hyalutidin HC aktiv - účinná ochrana vašich kloubů
Proč Hyalutidin pomáhá při artróze zajistit bezbolestný pohyb?










2 komentáře:

  1. Nám vyhovují granule https://www.zooo.cz/brit-care-adult-large-breed-lamb-rice-12-kg-P7088/. jsou hypoalergenní.

    OdpovědětVymazat
  2. Náš pes je alergický na hovězí maso. Vůbec jsem netušila, že je něco takového možné, tak trvalo dlouho, než jsem na to přišla a granule mu změnila. Postupně se mu udělalo lépe a přestal mít potíže. Teď se zase objevil zubní kámen u psa , ale zuby si nenechá vyčistit, tak jsem mu koupila alespoň takové speciální tyčky a při dalším očkování na veterině se uvidí, jestli se mu zlepší, nebo zhorší a potom mu nechám když tak zuby vyčistit.

    OdpovědětVymazat